Strefa przedsiębiorcy

Gastronomia na stacji paliw - specjalnie dla Polskiej Izby Paliw Płynnych komentuje Katarzyna Gołaś-Leśniewska, Hendi:


Nasza rzeczywistość nieustannie zmienia się. W niezwykle konkurencyjnym otoczeniu biznesowym usługodawcy muszą podążać za trendami, by sprostać rosnącym oczekiwaniom klientów.

Stacje przeżywają fazę silnego rozkwitu – już dawno przestały być tylko miejscem zakupu paliwa. Podróżujący oczekują, że będzie to miejsce, gdzie będą mogli szybko zjeść, odpocząć i zrobić zakupy. Na podstawie obserwacji rynku można wyróżnić kilka ważnych trendów w rozwoju oferty stacji paliw: coraz większe oczekiwania klientów; wygoda i komfort; produkty najwyższej jakości; nowoczesne technologie; sprawność obsługi.

WIĘCEJ czytaj w najbliższym wydaniu "Paliw Płynnych". Z szeroką ofertą "stacyjnego AGD" można zapoznać się na organizowanych wyłącznie przez Polską Izbę Paliw Płynnych XXVII Międzynarodowych Targach STACJA PALIW 2020

Strefy samoobsługowe to już standard. Znacznie skracają czas oczekiwania na produkt, zwłaszcza jeśli chodzi o serwis kaw i gorących napojów. Strefy samoobsługowe, oprócz automatycznych ekspresów do serwowania ciepłych napojów, można wyposażyć, np. w wyciskarki do cytrusów czy też samoobsługowe dyspensery do zimnych napojów.

Nie ma wątpliwości, że jakość świadczonych usług oraz dań serwowanych w strefach gastronomicznych na stacjach musi być na najwyższym poziomie. Klienci są niezwykle wymagający, a konkurencja ogromna, nie ma więc miejsca na ustępstwa w tym zakresie. Poszukiwane są zatem rozwiązania umożliwiające przygotowanie doskonałych świeżych potraw w jak najkrótszym czasie. Klienci chcą zjeść smacznie, zdrowo i szybko – są przecież w podróży. Na stacjach paliw niezmiennie od lat standardową pozycją menu jest hot dog, dlatego nie zapominajmy o takich urządzeniach, jak grille kontaktowe i podgrzewacze rolkowe.

Standardowa oferta dla klientów stacji jest już dziś niewystarczająca. Należy w sposób ciągły poszerzać wachlarz usług i produktów oferowanych kierowcom. Warto zainwestować np. w profesjonalny piec konwekcyjno-parowy, który z powodzeniem sprawdzi się zarówno w koncepcie gastronomicznym do przygotowywania gorących posiłków, jak i do wypieków pieczywa i ciast. Taka inwestycja umożliwi poszerzenie zakresu menu stacji paliw i serwowanie klientom świeżego pieczywa przez całą dobę.

Zaplecze kuchenne na stacjach paliw to strefa, która musi być dopracowana w każdym calu. Istotna jest nie tylko funkcjonalność kuchni wpływająca na sprawność obsługi, ale i design. Wysokiej jakości estetyka i jakość użytych materiałów zachęca do skorzystania z oferty stacji. W otwartej przestrzeni sprzęt i urządzenia są widoczne więc powinny dobrze wyglądać i budzić zaufanie konsumentów. Na takim wyposażeniu nie warto oszczędzać. Design i wysokiej jakości urządzenie buduje atmosferę w każdym lokalu.

W ostatnim czasie zauważalnym trendem jest tzw. remodeling punktów sprzedażowych. Niekiedy za tym idzie zmiana brandu, ale zawsze podstawowym celem jest podniesienie standardu lokalu i świadczonych usług. Zwykle wiąże się to również z wymianą urządzeń gastronomicznych na bardziej ergonomiczne, nowoczesne oraz co bardzo ważne zużywające mniej energii elektrycznej.

Wykorzystanie nowoczesnych technologii na stacjach paliw ma bezpośredni wpływ na poszerzenie zakresu usług, poprawę jakości obsługi, komfortu klienta oraz usprawnienie pracy personelu. Panele dotykowe na urządzeniach wsparte intuicyjnym menu dające możliwość samoobsługi w strefach restauracyjnych oraz zaawansowane rozwiązania ułatwiające pracę kucharzy i personelu pomocniczego zastosowane w wielu urządzeniach – to wszystko zaprojektowane przez znanych europejskich producentów.

Preferencje kulinarne Polaków od lat związane są z kuchnią włoską, a w niej szczególne miejsce zajmuje pizza. Dlatego w lokalizacjach zarówno miejskich jak i tranzytowych świetnym produktem jest pizza wypiekana na miejscu. Na rynku istnieje wiele urządzeń pozwalających na przygotowanie pizzy jednak tylko nieliczne zapewnią odpowiedniej jakości finalny produkt. Profesjonalny system szkolenia z obsługi tych urządzeń wpłynie na zachowanie wysokiej jakości serwowanego produktu, a to klienci na pewno docenią.

Warto rozwijać ofertę produktów food na stacjach paliw, ale do tego niezbędne są dobrej jakości urządzenia wspierające proces przygotowywania wyrobów gastronomicznych.

Źródło: HENDI

WIĘCEJ czytaj w najbliższym wydaniu "Paliw Płynnych". Z szeroką ofertą "stacyjnego AGD" można zapoznać się na organizowanych wyłącznie przez Polską Izbę Paliw Płynnych XXVII Międzynarodowych Targach STACJA PALIW 2020

Wróć